Blogger Backgrounds

Wednesday, December 22, 2010

Batu Kawan n Pulau Aman

kali ni nak cite skit tmpat mnarik kat kmpung aku.. huuhuu..

dari jeti batu kawan boleh nmpak PULAU AMAN yg indah,
baru ni ada pengambaran drama seribu kali cinta yg tyang kat tv3, 6.30 ptg..
cntik gak pulau tu kalau dlam tv..
kalau nasib baik nampak ikan lumba2.. wuuu

nak g pulau tu,, tmbang bot 6 inggit dewasa.. 4 inggit knak2.. pegi dan balik..
klau aku g,, naik bot pak ndak aku jee,, free.. hee..
ni lah bot nak g pulau aman

dkat je ngan umah tok aku..
aku slalu gak pegi pulau tu.. kalau ada knduri,, jalan2.. abik angin..
arwah tok wan aku fames kat ctu..
pak tih.. pak ndak.. pun fames gak..
pak ndak guru besar sk pulau aman..
mak aku pon fames..
bleh dkatakan family aku smunya fames lah kat pulau aman n batu kawan nihh..
tmpat dowang mmbesar dan bermain..

retu skali aku bwak cousin aku yg x penah pg pulau tu.. ada owang tgur aku..
diowang kenal aku beb,, sbb knal ngan mak aku.. kwan2 dia lah tu.. hahaha
aku pon xknal dowang... dah brtahun2 x pegi pulau tu..
ada gak owang msih ingat aku.. huhuhu
sonoknya aku...

paling aku suka p lepak kat jeti tu,,
angin sepoi2 manja..buat bbq mmng best kat cni... hohoho..
family day x pyah g jaoh2..
see view sngat cntik.. bleh nmpak jambatan pulau pinang..










bnyak orng tngkap gmbar pngatin kat cni.. hehehe..
nak buat album kahwin xyah g jaoh2 dah,, ngeh heh heh..




kalau malam, nmpak lampu2 jambatan dan belah balik pulau.. huhhh cantik lahh..
x smpat nak snap gmbar..
kalau nak lihat sndiri.. dtanglah cni..
kalau tengganu kita hnya lihat laut yg terbentang luas..
kat cni nmpak gak dpan ctu pulau. dpan cna pulau..
x lama ag nampak jambatan kedua pulau pinang pulak..

lg best.. smbil kena angin laut tu.. kta pekena laksa ngan ABC,, perhhh best lahhh..
orng pineng buat laksa mmng power lahh..
aku pon duk tngah mnuntut ilmu buat laksa power2.. huhu

kredit to korang.. makn brkongsi dgn amannya.. huhuhu..
nnti kak izah blanja ag ye..
nyam nyam kak ida, iti...
jeti tu baru nak bangun.. aku blik kali ni..dah nmpak bngunan makanan laut yg dah nak siap.. wahh cntik gak.. dgn see viewnya..

tepi tu lah bgunan makann laut yg x lama lg siap laa..

yoyo kak ida

kat cni gak femes dgan kaki kaki pancing..
dpat ikan ke x,, x tau laa aku..
hahaha aku mmng xder jiwa mmancing cam mak pak aku.. huhu..
dapat ikang x pakcik... hehheh
kat pulau tu jgak ada chalet.. murah gak laa..
alahhh mcm2 lah ada kat pulau tu skang nihh..
kayak pon ada.. aku x penah g kayak pon kat situ..
1st time kayak pon kat pulau bidong je.. hee

mmng best la kat sni..
bangga aku ada kmpong kat tmpat yg cntik cam nihh.. hahaha
tu yg aku xmau blik umah tu..
hehehe.. dah 2mnggu lbih aku duk kmpong.. huhuu
mak aku dah hambat blik dah..




duk kat bt.kwan nihh best.. tenang je ase.. 
heee...

dari selat melaka ke laut cina selatan
aku merantau..

..chaowww..


Monday, December 20, 2010

suka duka

kampung sungai layar
sungai petani,
tmpat aku mmbesar
tadika, mengaji, sekolah,
semuanya dsini
mngajar aku suka duka kehidupan dunia

belakang rumah
sawah padi mnghijau
sekumpulan bangau bertebangan di awan senja
layang2 berkicauan
melihat matahari senja
berlatarbelakang sawah 
sungguh terpesona
tapi,,pacat
mmbuat aku ketakutan yg terlampau

depan rumah
jalan raya besar
kereta motor bertali arus
5 thn lepas hampir mragut nyawa aku
ambulans, bomba, 
hari2 dengar.. agak bising

tengok sepupu2ku sebaya ngan aku masa aku 10 thun lpas
mmbuatkan aku teringat zaman lampau aku
temenung mengimbas kmbali

aku rindu saat dulu
naik basikal pusing2 taman kampung
naik basikal dgn abg ku
muka comot
beli goreng pisang seringgit
makan sambil jalan
dayah, mija, dikna,tiyah,dikyah,fatin..geng2 ku
malas belajar, x study bila exam,, harap nasib. 
bersama mngenali prmainan kmpung
galah panjang, guli. main wau, terju kasut, nyorok2, bola
kacau orang gila, cari pasai ngan orang
kami xlayan pondok2, barbie doll
sminggu skali pegi pusat bandar
naik bas,, berebut dgn budak uitm, bdak sekolah..
ronda2 centre square..
jalan2 smbil bising2
poket ada 10 inggit je msa tu,,
hanya cuci mata.

rindu familyku yg dulu
aman damai
makan semeja
mak pak bergurau senda
adik abang begaduh berebut remote tv
akhirnya dua2 kena hanger dgn mak
adik abg berbaik semula
mak pak membawa pegi jalan2

itu dulu..
skarang..
xde dah.. 
mak pak dah ada haluan sendiri
mmbiarkan aku mmilih hidup sndiri
berdikari tnpa dihalang dan dikontrol
belajar mmbezakan yg mana baik dan buruk..
cuma ingat pesan mak pak
walaupun dmana kita, jaga nama baik family
jgn malukan mak pak..
jgn down
ingat masa depan
berdikari memajukan diri
jgn harapkan orang
amanah
jgn cari pasal ngan orang..
itu aku pegang
adakah aku mampu?

hidup ni penuh suka, duka, tawa, nangis, gembira,sedih..
roda roda kehidupan lampau, mmbuat kita bangun majukan diri..
pandang kehadapan, don't look back.

aku punya impian
aku punya harapan
yang perlu dkejar
jauh lg perjalanan yg harus dtempuh..

cepat masa berlalu

rsenye 
baru kemarin mak antar masuk tadika kemas kat ujung kmpung,
baru kemarin pak daftar masuk darjah satu,
baru kemarin masuk sekolah menengah,
baru kemarin masuk sekolah teknik, duk asrama,
baru kemarin exam spm,
baru kemarin g ambik result spm,
baru kemarin daftar kat umt
baru kemarin masuk kelas,,
baru kemarin exam final..

tu lahh
knapa masih ada prkataan baru..
padahal dah lama..
itulah kenyataannya..


 (",)
njoy your life today,
because yesterday had gone,
and tomorrow may never come,


*coretan hati yg rndu suka duka masa lalu




Wednesday, December 15, 2010

lepas KL, peneng

ikea lg.. huhuhu
kali ke 2 g ikea agak ltih..
 bkan lotih shopping.. tp lotih mngejar ini budak,,,
adoi naufal,, ko sngat aktif dan kreatif laa,, berat aku turun sbb ko la naufal.. hohehh.. kredit to naufal..

tinggal naufal






posing dlu smntara mnunggu mak uda
pg lg dah brtolak blik.. bkan pg sngat pon dah nak tngahari dah,, huhuhu
mk uda n pak uda dah p koje,, tinggal lah kami bersiap2.. naufal ngan opahnye,, baby isfahan dhantar ke umah pngasuh,,

naufal nak ikottttt!!!
jgn nakal2 tau,, cian opah,,
kak ida bwak keta smpai tapah,, benti mkan ..
 aku ambik alih keje dia sampai batu kawan, umah tok aku..
tersengguk-sengguk jgak laa bwak keta djalan yang lurus lg berbengkok.,
 dgan keta x tmpal P n bwak straight 120 km/j..
 huhh klau ada speed trap mmng aku kna ar,,
 dah la merit tinggal nyawa2 ayam kena smbelih jo,,huhu
sman lg skali mmng lesen ku kna gntung la jwabnye,,
,, alhamdullillah smpai gak dstinasi yg dtuju, huhuhu,,

rehAT jap malam nnti nak g tngok wyang.. hohoho

tengok wayang time, sunway carnival malll ha3
kak ida blanja,,
 mulanya nak tngok narnia.. tp lwat sngat,, jd kmi tngoklah HANTU MAK LIMAH BLIK UMAH,,
hahaha lawak gilaa cite tu,, x leh blah,,
aku gelak smpai trsembur popkon,, sib baik dpan aku xder orang,,, heee..

keponan x dpat tngok narnia laa..
lopas ni busy dah.. adoiyaii

ammar control macho tngok cite antu..huuhu


pas wyang.. time aku plak blanja,,
blanja makan laa,,
 msuk pulau naik jmbatan,, g mkan seafood..
perhhhhh,, mmng best itu tmpat,,
 bleh lwan kuala ibai  laa acong.. hohoho
murah plak tu.. order pnya order,, aku ingatkan smpai seratus lbih dah.. upenye x smpai sratus pon..
sotong golek tepong, udang butter, siakap 3 rasa, pari bakar, tomyam, kangkung blacan,
perhhhhhh best,, jnuh makan looo...

jepot mamam

nyam nyam

muka udah kenyang




huhhh kul 1 smpai umah,,
perot knyang,, mata dah ngantuk.. tido tido,, sbelom tu lyan fb jap..

nnti gaji masuk nak pegi lost world of tambun plak.. huhuhu..
tambunnn tunggu aku yeee...
hehehhehh





Saturday, December 11, 2010

Perrhhh!! IKEA (",)

kul 11 pg dah kuar g jlan2 kat slangor ni,,, hee
mna de jlan ,, duk dlam keta jee,, 1st tmpat yg dtuju gedung IKEA,,

hurmm ada pe ctu,, 'arhh cam x best jo' kdai perabot je pon..

mak uda aku kta, alahh hang x p lg,, ang xtau pa da ctu,,

hurmm mmndangkan dah nak jlan sngat,, hahhh jlan jee la mna pon..

huhh mmang rmai manusia kat ctu,, depa buat pe tah rmai2 sngat nihh,, adoiyaiii,, parking keta pon sipi2 je tnggal,, jauh laa keta prking,, sian keta tu duk jauh2,, hoho cian kmi lg.. jlan jauh..
dah dpat park keta,,, jom jom jom..

masuk je.,, wauu nmpak mcm best,, tp mmng best lahhhh... brang2 agak2 murah dan kiut2 laa.. mmng ptut laa smua hiasan+perabot2 umah mak uda aq ni from IKEA smua nye,,
 hohoho agak bajet,, tp mmng puas ati laa,,


mengekor makcik2 shoping



KAMI SUKA BARANG FREE!! hahaha,, bleh jd keja mgutip pensel ikea.. pegi box ni ambil sgegam,, box nu sggam,, orang bg free, sapu je lahh,, hee bleh buat sovener utk kwan2 nnti..
ingatkan aku sorang je buat kja baik tu,, kak ida pon sma,, huhhhh lwan tokei nmpak.. ha33






kerajinan aku menyusun,hee



huhh jlajah tngkat atas IKEA pon mmng agak lotih laa,, snggah mkan dlu kat foodkot,, perhh lg 1 aku xtahan mkanan ea x leh blah,, pekena set meat ball,chicken wing,egg tart huhh mcm2 g laa,, mmng best.. dan yg pling pnting mkan free,, mulanya ingat kna byar sndiri,, aku oder je yg agak best2 hrganya, mndangkn poket aku tbal jgak hri ni,, alih2 mak uda aku dah kuarkan kredit kad dia,,
alahhaiii rezeki2,, alhamdullillah,, tq very much mak uda,, syang mak uda.. muah2,, heee,,,




kak ida,, nyam nyam,,
lpas mkan, trun bwah plak, aku ingatkan trun tu trus pg byar,, upe2nye jelajah lagi,, adoii.. aku laa tkang angkut brang2 tu,, adoiyaii,, x ckup 1 beg,, beg ke 2 aku tmbah,, pnuh jgak.. angkut troly trus,, tu  pon pnuhhh jgak,, mmang shoping sakan laaa makcik2 tu,, aku gak jd mangsa,, tp x pe,, mkan free,, hee

beg tu sngt cantik bila bawa shopping.. 

paling dsyat mak tih aku laa,, brang dia sja pnuh troly,, tu pon dia kta ada brang yg brknan lg,, sib baik pkir keta x muat.. huhh x leh blah laa datin,,
tu laa mak tih.. nnti dtang cni bwak storm maktih tu,, angkut bnyak3,, hee,,

maktih.. udah2 lerr tu.. troly pnuh dah tu..

 huhhh memang besor la itu tmpat,,

ingatkan lpas tu nk g klcc ke mne2 ke,, mmng x bleh pg laa,, dah shari sntuk duk dlam tu ,, dgn ltih 1 hal.. baby isfahan mragam laa,, sib baik dia skepala ngan ktowng yg gila shoping ni,, pndai je dia duk diam2.. cuma last2 tu je dia mlalak,, huhhh cayalah fahan,, nnti ko bsor kak izah blanja aiskim,, skang ko xleh mkn g,, ko mkn la aiskim susu mak kau puas2 dlu ea,, hee..



kita mnum dlu



jom fahan,, kita g ronda.. lamo bonar depa shopping..

mak uda,, kak ida..
makuda ngan baby nye..

auccakkk..

peace""

keboringn mnunggu makcik2 shopping

nyam nyam mak teh,, nyam nyam mak uda,, hoho

bawa beg,, pnuh beg..
bawa troly pnuh troly..
bawa lory..perhhh cayalah
PERRRHHHH!!!!!! cayalah IKEA,, mmng best ar lu..
mmg destinasi wajib ar lpas ni klau aku trun KL..